medya takip
SATA TAKİP BÜROSU
Ankara
DOLAR23.6526
EURO25.5468
ALTIN1495.0
M. Özlem ERDOĞAN

M. Özlem ERDOĞAN

Mail: [email protected]

Mor Cepken

Göçebe Yörük kadınlarının kültüründe bir 'Mor Cepken' kavramı vardır.

Unutulmuş olan bu kavram son zamanlarda yavaş yavaş tekrar gündeme gelmeye ve hatta  günümüzde belgesellere dahi konu olmaya başladı. Evliliğinde şiddete uğrayan yörük  kadınının erkeğine karşı kullandığı bir silahtır ve boşanma özgürlüğünün simgesidir 'Mor Cepken.'

Yörük kadını evliliğinde ihanete ya da şiddete uğradıysa çeyizinde getirdiği mor cepkeni giyip köyün meydanında oturur ve erkeğini bu anlamda ifşa eder. Bunu gören tüm erkek ve kadınlar o erkekle konuşmazlar onu toplum dışına iterler. Karısı mor cepken giyen bir erkek evinden dışarı çıkamaz. Kahveye bile gidip oturamaz. Bir şekilde karısının gönlünü alıp onun rızası ile karısına mor cepkeni çıkattıramazsa hayat boyu dul kalır, kimse ona kızını vermez. Dolayısı ile hiçbir erkek bu aşağılanmayı  yaşamak istemez ve tüm evliliği boyunca bu anlamda kendince bir otokontrol sistemi geliştirmek zorundadır.

Mor renk, aldatılmış kadının rengidir ve şiddete uğrayan kadınların sığınma evinin adı olan 'Mor Çatı’' isminin kökeni de yörük kültüründeki 'Mor Çatı' geleneğinden gelir. 

Yüzyıllar boyunca hep kadını korumaktan bahsedildi. Aslında biz kadını kimden koruyorduk? Oysa kadın yaşatandır, kadın hayat verendir, kadın besleyendir, kadın yüzyıllar boyunca  bolluk ve bereketin simgesi olmuştur hep.

Bu nedenle de topraktan bahsedilirken 'Toprak ana' ifadesi kullanılır. Bu ifade aynı zamanda kadının kutsallığını da betimler.

Kadın ve erkek birbirini tamamlayan ve bütünleyen olmalıdır. 'Bir' olmalıdır. Kadına Allah’ın bahşettiği  yaşatan, besleyen, büyüten özelliklerinin hakettiği değeri hem erkeğinin yanında hem de toplumda görebilmelidir.

Mor cepken aynı zamanda Ege efelerinin giydiği bir giysidir. Efelik kadın ya da erkek olmanın  gereği değil aslında bir yürek işidir.

Yörük kadınlarının tarih sahnesinde kendine yer bulan ve yörük kızların çeyizinde  getirdiği mor cepken kadını erkeğe karşı koruyan bir kanun ve sözleşme niteliğindedir. Eğer bu kültürü günümüzde  yaşatabilseydik ve  toplum geneline yayabilseydik bugün İstanbul Sözleşmesine gerek kalmazdı. Kadınlar toplumumuzda bu kadar ezilmez, şiddete uğramaz  ve  dolayısı ile hakettiği değeri bulurdu.

Toplumun huzurlu olabilmesi ancak ve ancak toplum bireylerinin birbirinin hak ve özgürlüklerine saygılı olması ile mümkündür. Bazen bir geleneğe sahip çıkmak bile bir çok sözleşme ya da kanundan daha fazla toplumda otokontrol sistemini sağlayıp koruyabilir demek ki. Yörük kültüründeki  'Mor Cepken' geleneği buna çok güzel bir örnek.

O halde toplumsal geleneklere sahip çıkmak, korumak ve yaşatmak gerekli ve şart!

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar
turk sanayi