İyiler ve kötüler.. İyiler ve kötülerin savaşı bitmeyen süregelen dünya savaşıdır. Diken kıskandı hep gülü, niye o benden yukarda.. o halde bende seni tutanı acıtırım dedi. Şeytan ben insandan üstünüm, insanı yoldan çıkaracağım dedi. Dünya her ne kadar fani olsada ayakta tutacak olan denge, düzen, huzurun temeli.. ahlâk, adalet, haktır. Adaletin ana damarı, yapıtaşı ahlaktır, onu çatlatmamak gerek. Dünya nereye gidiyor.. 3. Dünya savaşının ayak sesleri tek, tek basaraktan nereye koşuyor? Merkezi yeni dünya düzeninde yer almanın bedeli ne olacak? Rusya - Ukrayna, Çin - Tayland, Azerbaycan - Ermenistan, İsrail - İran - Suriye - Filistin, Sırbistan - Kosova, Türkiye - Yunanistan vs. gerilimlerinin temelindeki merkezi güçde kimler var? Pandemiler, savaşlar ve gerilimler neye, kime hizmet ediyor? ya Abd?
Bunlar elbette birkaç cümleyle ifade edilemeyecek kadar önemli, uzun ve strateji uzmanlığı, yeni dünya ülkelerinin araştırma vizyon gerektiren konuları. Bilmemiz gereken ön bilgi normal günlerde olmadığımız, dünyanın küresel güçler tarafından yüksek enflasyon, enerji krizleri, yapay kıtlık.. gerek dijital para, mülkiyetsizlik yapay krizlerle bir maceraya, hatta yaratılışla (genlerle) olan bir savaşa doğru savrulmaya doğru gittiğidir. Türkiye'de halk bu zor dönemde seçim sürecinde dünya gerçekleri, tehditleri ve yüksek enflasyon, döviz krizi, pahalılık ve alım gücündeki düşüşü boğazına kadar hissederken bir değil, birçok cepheden düşünerek çok sağlıklı kararlar vermek zorundadır. Ceket mi, terlik mi? Seçim sürecinde hızla ilerlenirken partiler en cici benim, en hoş, en güzel benim diye arzı endam, göz boyama çalışmalarını hızlandırırken.. geçim derdinden bunalan vatandaş bul karayı al parayı derdinde. Bir yanda ne yapsak da bu halk bizi seçer diyen bir iktidar zihniyeti, diğer yandan ekonomik sıkıntı var halk bize mecbur kesin kazanırız diyen bir muhalif zihniyet.
Yanılıyorlar.. bu seçimde açık ara beklemesin ne iktidar, ne muhalefet. Vatandaş tencere derdinde, iktidar her ne kadar ikinci plana atmaya gündemde tutmamaya çalışsa bile alım gücü oldukça düşen halk çok zor durumda. Yasakların, hukuksuzlukların, fikri farklılıkların bunaltan yükü vb. de önemli bir etkenler. Muhalefet intibası.. yüksek enflasyona, pahalılığa bel bağlamış görüntüsü, diğer etkenleri göz ardı etmesi asli bir çok soruna çözüm odaksız şaşı bakmaktır. Elbette enflasyon önemli bir sorundur, fakat daha önemlisi iç, dış güvenliktir, milli konulardır bu konulara mesafeyi bir an evvel kapatıp ağırlık verilmesi, dış siyasi sorun ve konularıyla ilgili net düşünce, proje, strateji ve fikir beyanında bulunmaları her konuda güven verilmesi önemlidir.
Dünya merkeziyetçi yönetime giderken küresel sıkıntılar enerji, gıda, güvenlik sorunları çepeçevre sarmışken sorumlu çıta yükselten vizyonel muhalefete ihtiyaç vardır.. klişe değil. Kararsız seçmende hisse var.. kim ala, kim kala?. Muhalefet kendini anlatmalı slogan cümlelerle değil, hep karşıyı anlatma hatası (onda da asıl meseleler acz) vatandaşa muhalefeti iktidardan dinlediği ile tanımak durumunda bırakmakta. Mesela dünya yeniden şekillenip sallanırken ülkenin etrafında tehdit unsurları artarken s400 de ne demek.. ne demek? Ekonomi, eğitim, hukuk, sığınmacı, güvenlik, dış siyaset sorumluluğu.. proje ve vaadler bekliyor halk. Halk bu iktidarın karşısında çeket olsa, yok terlik olsa oy verir mantığında değil, alternatif olduğu güvendiği, inandığı için ülkeyi taşıyabilecek bir parti arıyor.
Ceket mi, terlik mi? yoksa... İktidar bu muhalefete ceket olsa kazanır, Muhalefet bu iktidara ceket koysak kazanırız mantığı ne getirir, ne götürür? Vatandaş elbise istiyor, gömlek, ayakkabı, pantolon.. tam takım. Yani proje istiyor, tasarım, enerjiden eğitime, hukuktan, tarıma, dış siyasetten ekonomiye, iç sıkıntılara kadar öngörü, vizyon, strateji ve bunları anlatacak halk insanları istiyor, ne avam ne teknokrat. İktidar ve muhalefet kimsenin oyunun cepte olmadığını bilmeli.. anlaşılan eldeki hesabın sandığa uymayacağı bir seçim olacak, vatandaşı aptal yerine koyan kaybeder, çalışın ki sonra kimseyi suçlamayın. Vatandaş her zaman haklıdır. Ceket mi, terlik mi?, kapı mı?
Yorum Yazın