medya takip
SATA TAKİP BÜROSU
Ankara
DOLAR23.6526
EURO25.5468
ALTIN1495.0

Teknoloji ekosisteminin merkezi Gazi Teknopark

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Teknoloji ekosisteminin merkezi Gazi Teknopark
Abone ol
Teknoloji ekosisteminin merkezi Gazi Teknopark.

Gazi Teknopark olarak, tecrübeli ve özverili ekibi ile her faaliyette faydalanıcıların memnuniyetini göz önünde bulundurarak başarıyı hedeflemeye devam ediyor.
Teknoloji ekosisteminin merkezi Gazi Teknopark: Gazi Teknopark, Ülkemizin en köklü üniversitelerinden olan Gazi Üniversitesi’nin akademik gücü ve altyapı desteği ile 2007 yılında kuruldu. Gazi Üniversitesi’nin Gölbaşı Yerleşkesindeki yaklaşık 20 bin m² kapalı alanda faaliyet gösteren Gazi Teknopark ’ta, halen 140’a yakın firmada, 1100’ün üzerinde Ar-Ge, yazılım, tasarım ve destek personeli istihdam ediliyor. Kuruluşundan itibaren 1700’e yakın projenin geliştirildiği Teknoparkımızda firmaların bu zamana kadar 7 Milyar TL gelir elde ettiğini görüyoruz.
Yeni kurulmuş ve gelişmekte olan küçük firmaların desteklendiği kuluçka merkezimiz, yönetim birimlerimiz, toplantı salonlarımız, kafeterya ve çeşitli sosyal alanlar ile firmalarımızın ihtiyaçlarını karşılıyor, girişimcilere fikir aşamasından uluslararasılaşmaya kadar her adımda destek veriyoruz. Girişimciliğe yeni adım atanlara çok önem veriyoruz. 2023 yılı sonu itibari ile 50’ye yakın kuluçka statüsünde firmamıza yönelik sürdürülebilir programlar geliştirmeyi misyonumuz olarak görüyoruz. Bölgemizde, açık ofis şeklinde dizayn edilmiş Anahtar Kuluçka Merkezi ve Akademisyen Kuluçka Merkezimiz bulunuyor. T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından, Teknoparkların Bölge Dışı Kuluçka Merkezi kurabilmelerine imkân tanıyan yasal düzenlemeleri ile özellikle şehir merkezinde yeni kuluçka alanları yaratma konusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bölgeye firma kabulünde sektörel bir kısıt olmamakla birlikte son yıllarda büyük veri, yapay zekâ, enerji, sürdürülebilirlik, eğitim ve sağlık teknolojileri alanındaki girişimlere daha çok odaklandığımızı söyleyebilirim.

BİGG Anahtar programımızı, ön kuluçka ve kuluçka destekleri kapsamında birçok girişimcilik programı yürüten Gazi Teknopark’ın lokomotif programı olarak görüyoruz. 5 yıldır ‘Uygulayıcı Kuruluş’ olduğumuz programda bugüne kadar %51 başarı oranına ulaştık. 2017 yılından bu yana 83 girişimci, toplamda 25 milyon TL’ye yakın hibe alarak şirketleşti. 2023-2025 yılları için Ege Teknopark, Bahçeşehir Üniversitesi, Yaşar Üniversitesi, Kuzey İzmir TEKMER ve İnci Holding ile yeni bir konsorsiyum içerisinde yolumuza devam ediyoruz.
Şirketleşen ve Ar-Ge sürecinin ardından ticarileşme aşamasına gelen girişimcilerimizin ulusal ve uluslararası pazarlara erişimlerini sağlamak için birçok program yürütüyoruz. 2023 yılı sonu itibari ile Gazi Teknopark firmalarının toplam ihracat gelirleri 73 Milyon Dolara ulaştı. 2015 yılında kurulan Bilişim Kümemizdeki firmalarla; Türkiye Cumhuriyeti ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında imzalanan ‘Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması’ (KEOA) çerçevesinde, T.C. Ticaret Bakanlığı’nın da hedef ülkeler listesinde bulunan Dubai’ye, Mart 2024’te Sektörel Ticaret Heyeti düzenlenmesi konusunda çalışmalarımız devam ediyor. Pakistan İslamabad’da yer alan ve ülkenin ilk tam entegre bilim ve teknoloji parkı olan Ulusal Bilim ve Teknoloji Parkı (NSTP) ile Gazi Üniversitesi ve Gazi Teknopark arasında iş birliği olanaklarını artırmak amacı ile 2023 yılında bir protokol imzaladık. İki teknoloji geliştirme bölgesinde yer alan firmalar arasında yapılan eşleşmeleri en kısa sürede B2B’lere dönüştürmek için de görüşmelerimizi sürdürüyoruz.

2017 yılında başlattığımız ve Türkiye’de bulunan çatı kuruluşlarla firmalarımızı bir araya getirdiğimiz G-Tech Partner isimli programla firmalarımızı potansiyel müşteri ve partner ile buluşturuyoruz. 2024 yılı içerisinde ülkemizin lokomotif firmaları ile kendi firmalarımızı buluşturmak için hazırlıklarımızı tamamladık ve önceden olduğu gibi pek çok iş birliğini kurmayı hedefliyoruz.
Bölgemizde firmalarımız tarafından yazılan başarı hikayeleri en büyük motivasyon kaynağımız. Birkaç firmamızdan örnekler vermek istiyorum. Faaliyetlerine 2017 yılında Gazi Teknopark’ta başlayan ONO Yazılım’ın öne çıkan projeleri arasında, çevresel krizlerle mücadeleye odaklanmış iklim teknolojileri bulunuyor. i-Light, SUNX ve CarboWare gibi projeler, şirketin çevresel sorunlara karşı geliştirdiği yenilikçi çözümlerden sadece birkaçı. i-Light projesi;  gelişmiş yapay zeka ve makine öğrenmesi araçlarıyla donatılmış, hastalık taşıyıcı ve tarım zararlılarıyla mücadelede kullanılan vektör kapanı teknolojisini içeriyor. IoT sensörleri ve makro kamera çekimleri ile toplanan verileri anlık olarak izleyip analiz eden i-Light, çevre dostu bir yaklaşımla vektör yönetiminde daha etkili kararlar alınmasını sağlıyor. CarboWare projesi; iç ve dış mekanlarda kullanılabilen IoT cihazları ve blokzincir tabanlı yazılımıyla, hava kalitesi ve iklim parametrelerini ölçme, izleme ve raporlama konusunda bütünsel bir çözüm sunuyor. Kurumsal karbon ayak izi ve emisyon izleme araçlarına sahip CarboWare Platform, şeffaf ve güvenilir bir yazılım olarak dikkat çekiyor. Karbondioksit başta olmak üzere sera gazı emisyonlarını ölçmek, izlemek ve yayınlamak üzere tasarlanan SUNX projesi ise, Zero Carbon Blockchain teknolojisiyle iklim verilerini güvenilir bir şekilde ölçüyor. Güneş enerjili SX Miner cihazları ile çalışan SUNX, dünyadaki her bireyin, araştırmacının ve kurumun gerçek zamanlı ve doğrulanabilir iklim verilerine erişimini sağlayarak küresel çapta bir paydaş ağı oluşturuyor. ONO Yazılım, geliştirdiği teknolojileri sahada aktif olarak hayata geçiriyor. Gazi Üniversitesi Gölbaşı kampüsü üzerinde yürütülen projelerle, i-Light ürününün makine öğrenmesi aracı sürekli olarak güncelleniyor ve geliştiriliyor. Şirket, akademik ortaklıklar kurarak sensör ve blokzinciri teknolojilerindeki uzmanlığını daha da genişletiyor. “Gazi Üniversitesi Yerleşkelerinde Blokzincir Temelli IoT Sensörlerle Karbon Ölçüm ve İzleme Projesi” gibi projeler, ONO Yazılım’ın çevresel konulardaki taahhüdünü gösteriyor. Bu proje kapsamında, güneş enerjili IoT’lerden gelen veriler blokzinciri teknolojisiyle şifreleniyor ve dünyada ilk kez bir “sıfır karbon” emisyon izleme sistemi kullanıma sunuluyor. Yatırımcıların büyük ilgisini çeken ONO Yazılım projeleri; çevre dostu teknolojiler ve inovasyonlarla geleceğe yönelik çözümler üretmeye devam ederek, sürdürülebilir bir dünya için çalışmalarını sürdürüyor.
REKLAM

Gazi Teknopark Bünyesinde yer alan Bakiyem Ödeme Çözümleri, faaliyetlerine başladığı 2017 yılından bugüne 5500’ün üzerinde müşteriye online ödeme çözümleri sunuyor.  Müşteri sayılarının yüzde 90’ını KOBİ’lerden, kalan kısmı ise Şişecam ve Flokser gibi devlerden oluşuyor. 2024’e de iddialı bir başlangıç yapan Bakiyem, bu yıl işlem hacmini iki kat artırarak 13 milyar TL’ye çıkarmayı hedefliyor.  Türkiye’de edinilen bilgi ve tecrübeyi Avrupa’ya taşımayı ve Avrupalı KOBİ ve şirketlerini de Türk yazılımıyla dijitalleştirmeyi hedefleyen Bakiyem, 2023 son çeyreğinde Avrupa’ya açılmak için hazırlıklarını tamamladı ve bu yıl ilk adımını Londra’da atıyor.  Şubat ayında İngiltere’de olacak Bakiyem’in pazar hedefleri doğrultusunda potansiyel müşteri, yatırımcı ve iş birliği görüşmelerine imza atması hedefleniyor. Bakiyem’in bu başarılara imza atan kurucu ortakları tarafından bir sosyal sorumluluk projesi olarak başlayan ve sonrasında Gazi Teknopark ‘ta bir girişime dönüşen Shopalm, ödemelere ve online satış hizmetine yeni nesil çözümler getirirken kadın girişimcilerin güçlerine güç katıyor. Kadın girişimcilerin sadece e-ticarette değil online mağazadan bağımsız olarak da satış yapmalarına destek olan Shopalm sayesinde el emeği ürünleri olan toplamda 600’ün üzerinde kadın girişimci 2023 yılı içerisinde Gazi Teknopark’ta stant açarak ürünlerini müşterilerine kolaylıkla sundu ve kredi kartı ile ödeme alabildi. Kadın girişimcileri desteklemek adına ev sahipliği yapmaya devem ettiğimiz ‘Shopalm Kadın El Emeği Festivallerini’ de 2024 yılında daha çok kadın girişimciye ulaşarak devam ettirmeyi planlıyoruz.
İnsan odaklı vizyonu, proaktif ve çözüm odaklı bakış açısıyla küresel sağlık bilişimini ve ilaç takip teknolojisini şekillendiren, sağlıkta dijitalleşmenin dünya çapındaki öncülerinden olan firmamız Tiga Sağlık Teknoloji’lerinin, sağlık bilişimi alanında ulusal ve uluslararası düzeyde elde ettiği bilgi birikimini ve deneyimleri gençlere aktarmak amacıyla kurduğu Tiga Vakfı’nı son derece kıymetli buluyoruz. Vakıf, bilişim ve mühendislik alanlarındaki gençlerimize bilgi ve deneyim aktarımını sağlamanın yanında, onların teorik bilgilerini pratik becerilerle pekiştirmelerini sağlıyor. Burs programları, rehberlik hizmetleri ve eğitim seminerleri aracılığıyla gençlerimizin bilim ve teknoloji alanında kendilerini geliştirmelerine olanak tanıyor, onları küresel rekabette söz sahibi bireyler haline getirmeye çalışıyor. Gazi Üniversitesi ile TİGA Vakfı arasında imzalanan “Eğitim-Öğretim, Akademik ve Kültürel İş Birliği” protokolü ile de Üniversitemiz öğrencilerinin Tiga Vakfı ile bağ kurmuş olmaktan son derece mutluyuz.
Bölgemizde kurulan Marketyo isimli girişimin Yemeksepeti tarafından satın alınması, fikir aşamasından başlayıp exit sürecine giden en iyi başarı hikayelerimizden biridir. Yatırıma, müşteriye, iş birliklerine partnerliklere erişimin çok üzerinde duruyoruz. Son dönemde Bölgemizdeki 5 start-up’ın yatırım alması, 1 şirketimizin borsaya açılması önemli gelişmelerimizden sadece birkaçı. Benzer şekilde ön kuluçka oyun girişimlerimizden birinin Angry Birds’ün geliştiricisi Finlandiya merkezli oyun şirketi Rovio tarafından satın alınması gibi global başarı hikayelerinin parçası olabildik.

Edinilen izlenimler ve yaptığımız etki analizleri ile Teknoparkların start-up’lar üzerindeki en itici gücünün networkün en doğru şekilde yönetilmesi olduğunu tecrübe ettik. Türkiye için stratejik öneme sahip NEC Corporation’ın Londra’da yer alan Mükemmeliyet Merkezi altyapısının Gazi Teknopark’ a taşınmasını sağladık. "Akıllı Mobilite, Temiz Şehirler ve Güvenli Yolculuk” stratejilerini temel alan geçtiğimiz yıl New York borsasına da açılan MARTI firmasını da 2023 yılı bitiminde Bölgemize kazandırdık.  Yakın zamanda açıklanan ‘TÜBİTAK Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı 1501’ kapsamında, 6 firmamızın desteklenmeye hak kazandığını da paylaşmaktan mutluluk duyuyorum.
Bölgemizde geliştirilen projelerin üniversite-sanayi iş birliği içerisinde yürütülmesine büyük önem veriyoruz. Ağırlıklı olarak Gazi Üniversitesi altyapısından faydalanılması ve Gazi Üniversitesi akademisyenleri ile yoğun bir iş birliği yapılması söz konusu oluyor. Yıl içerisinde düzenlediğimiz etkinliklerle üniversitemizin bölümleri, fakülteleri, araştırma merkezleri ve enstitülerinde akademisyenlerle ve öğrencilerimizle bir araya geliyoruz. Bu toplantıların iş birliği sayılarına ve niteliğine önemli katkıları olduğunu görüyoruz.

Küresel iklim değişikliğinin etkilerinin belirgin şekilde hissedildiği günümüzde çevre odaklı sürdürülebilir ekonomik büyümeyi hedefleyen yeşil büyüme kavramı ve bu yönde yapılan çalışmaların önemini biliyoruz. Gazi Teknopark tarafından yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı ve alternatif enerji kaynaklarından enerji üretim ve tüketiminin teşvik edilmesi amacıyla kurulan Güneş Enerjisi Santralimizde gerçekleştirdiğimiz çeşitli revizyonlar ve yenilemelerle gücü 330 kWp değerine ulaşan öz tüketimli santral yapısına ulaştık. GES sistemi tam kapasite çalıştığında Gazi Teknopark binasının toplam gücü olan 1000 kWp’in yaklaşık olarak %32’sini karşılıyor. GES sisteminin ve Gazi Teknopark bünyesindeki alternatif enerji kaynağı kullanımının farklı bir seviyeye taşınması amacıyla Türkiye’deki ilk Mikro Şebeke çalışmasını Başkent Elektrik ile yürütülen bir projeyle tamamladık. Gazi Teknopark binası için Enerji Verimliliği Sertifikamızı aldık ve Sıfır Atık Sertifikamızı almak için de gerekli çalışmaları sürdürüyoruz. 
Her geçen yıl bir önceki yıla göre daha iyi işlere imza atarak, ülkemizin Ar-Ge, inovasyon ve girişimcilik ekosistemine önemli katkılar sağlamaya devam etmeye devam edeceğiz.


Kocabay: ‘Sorumlular cezalandırılmalı!’Önceki Haber

Kocabay: ‘Sorumlular cezalandırılmalı!’

Yakınlarıyla tartışan şahıs dehşet saçtı: 1 ölü, 3 yaralıSonraki Haber

Yakınlarıyla tartışan şahıs dehşet saçtı...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar
turk sanayi